Комунальне підприємство
"Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф"
Рівненської обласної ради

Медики «швидкої» повернулися з деокупованих територій Херсонщини

None

Дві бригади Рівненського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у складі водіїв Юрія Дячука, Олександра Іванюка, фельдшерів Володимира Кашталяна, Юрія Главацького, Віктора Лотоцького та Віталія Тимошика, впродовж 10 днів перебували на деокупованих територіях Херсонщини. Там вони надавали медичну допомогу цивільному населенню.

"Ми були у більш ніж десяти населених пунктах. Ми побачили жах війни... Зруйновані будинки та людські долі. В одному з сіл не було жоного вцілілого будинка. Електропостачання в багатьох населених пунктах тільки почали відновлювати. Також були проблеми з водопостачанням. А мобільний зв’язок взагалі відсутній. Лише де-не-де можна було знайти зв’язок. Люди зустрічали нас позитивно. Страшно було, коли розповідали про подробиці життя в окупації. Про жахливі втрати - хтось дружину закопав на городі, а хтось і свою дитину. Люди пережили жах. Тому окрім медичної допомоги вони потребували і моральної", - пригадує водій Рівненської станції ЕМД та МК Юрій Дячук.

Медики розповідають, що найчастіше місцеві жителі деокупованих територій Херсонської області скаржилися на нервово-психічний стан. Люди просили заспокійливі препарати, щоб прийти до тями від побаченого та пережитого.

"Були і такі, які отримали травми внаслідок вибухів. Ми робили перев’язки ран і не тільки, - розповідає фельдшер Рівненської станції ЕМД та МК Володимир Кашталян, який очолив групу.

Додає, за 10 днів перебування двох бригад "екстренки" Рівненщини на Херсонщині, наші фахівці надали медичну допомогу деякільком сотням жителям, які постраждали внаслідок російської окупації.

"Окупанти залишаючи населені пункти заміновували житлові будинки - це найстрашніше. Люди які залишилися - вистояли. Поступово Херсонщина оживає. Життя туди повертається. І якщо потрібно буде ще туди поїхати, аби допомогти тим людям - я готовий», - додає Володимир Кашталян.